Kuchnia

drób

Dejej lahlou lub lahm lahlou (kurczak na słodko oraz mięso na słodko) z ryżem basmati.



Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):

1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej uda i podudzia)
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula pokrojona drobną kosteczkę
1 mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. bulionu
1/4 szkl. prawdziwych rodzynek sułtańskich
1 szkl. suszonych śliwek
1 szkl. suszonych moreli
kawałek laski cynamonu
1 duża łyżka cukru trzcinowego
1/2 szkl. posiekanych orzechów nerkowca
1/2 szkl. migdałów bez skórki uprażonych
2 łyżki ziaren sezamu
trochę wody
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Części kurczaka obtocz w sypkich przyprawach i odstaw na 24 godziny lub na minimum 3 godziny do lodówki.
W małym rondelku rozpuść masło, wyłóż na nie morele, śliwki, rodzynki, laskę cynamonową i całość zamieszaj, upraż cały czas mieszając prze około 2 min. dodaj cukier trzcinowy, wymieszaj, dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 10 min. Cebulę zeszklij, dodaj części z kurczaka i przesmaż w wysokiej temperaturze w teflonowej brytfannie (istotne, aby mięso obsmażyć z zewnątrz nie doprowadzając do ugotowania). Całość oblej z góry podduszonymi owocami, posyp uprażonymi migdałami, orzechami i sezamem. Dodaj bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze około 180-200 stopni przez 40 min. Pod koniec pieczenia otwórz brytfannę i pozwól, aby sos się zredukował a danie pięknie przypiekło. Wygląda, pachnie i smakuje rewelacyjnie!!!

Podawaj z ryżem basmati.


Smacznego! Saha ftourkoum!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation