Kuchnia

drób

Kaczka pieczona w pomarańczach


Składniki ( dla 4- 6 osób):

1 kaczka najlepiej ok 3 kg
2 pomarańcze
łyżka tymianku
sól
pieprz

Wykonanie:

Kaczkę umyć i osuszyć dokładnie. Jeżeli macie mrożoną kaczkę, to najpierw trzeba ją całkowicie rozmrozić. Odciać końce skrzydeł z końce nóżek owinąć folią. Ja owinęłam również końce skrzydeł, ale odpadły w trakcie pieczenia, więc następnym razem również je obetnę. Osuszoną kaczkę nacieramy solą , pieprzem i tymiankiem. Do środka kaczki wsadzamy pokrojoną na cząstki 1 pomarańczę ze skórą. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Odstawiamy na 40 min, żeby się ociepliła do temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st.
Do brytfanki wstawiamy kratkę. Jeżeli nie macie takiej, to możecie podobnie jak ja wstawić do góry dnem mniejsze naczynie żaroodporne i na nim ułożyć kaczkę. Brytfankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. Po tym czasie należy szczelnie zamknąć brytfankę pokrywą lub folią aluminiową. Warto wcześniej lekko podważyć naczynie na którym leży kaczka , bo płyn może się gromadzić pod nim a nie w okół. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy przez 1,5 h. Zdejmujemy pokrywę i obkładamy kaczkę pokrojoną w plasterki drugą kaczką. Pieczemy kolejne 30 min.

Jeżeli kaczka jest mniejsza niż 2,5 kg to należy skrócić czas pieczenia o 25 min. Pieczona w ten sposób kaczka jest niesamowicie miękka a mięso samo odchodzi od kości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation