Kuchnia

drób

Kaczka z owocami

kaczka 1,80 kg
2 cebule średnie
10 dkg żurawiny suszonej
3 łyżki majeranku
1 łyżeczkę rozmarynu
1 łyżeczkę papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu śliwkowego
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

owoce:
20 dkg porzeczek
10 dkg truskawek
15 dkg malin mrożonych


Kaczkę myję, osuszam. W miseczce przygotowuję marynatę, z majeranku, rozmarynu, papryki, dodaję sos śliwkowy, olej, sól, pieprz, czosnek sprasowany, żurawinę. Całość mieszam dokładnie i nacieram marynatą kaczkę na zewnątrz. Do pozostałej marynaty dodaję pokrojoną cebulę, i nadziewam kaczkę nią. Spinam szpilkami kaczkę i odstawiam na 24 do lodówki. Na drugi dzień przekładam kaczkę do brytfanny, przykrywam ją i zapiekam tyle ile waży kaczka czyli około półtorej godziny. Po godzinie odkrywam wieko brytfanny żeby kaczka się zarumieniła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę sokami które wytworzyła. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję truskawki, maliny, porzeczki i dalej zapiekam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation