Kuchnia

drób

Przepis na kurczaka z KFC

2/3 łyżki soli


1/2 łyżki suszonego tymianku


1/2 łyżki suszonej bazylii


1/3 łyżki suszonego oregano


1 łyżka soli selerowej


1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka musztardy w proszku


4 łyżki papryki słodkiej


2 łyżki soli czosnkowej


1 łyżka mielonego imbiru


3 łyżki białego pieprzu

Wszystkie zioła i przyprawy należy wymieszać z białą mąką pszenną. Panierka gotowa. Wcześniej należy jednak zamarynować mięso kurczaka w maślance wymieszanej z 1 jajkiem. W takiej kąpieli ma przebywać przynajmniej przez 20-30 minut.

Kolejny etap to odsączenie mięsa z marynaty. Najlepiej przełożyć go na kratkę lub durszlak i pozwolić kurczakowi odcieknąć.

Następnie zanurzamy go w mące wymieszanej z przyprawami i otrzepujemy z nadmiaru panierki. Pozwól jej osiąść na mięsie. Zanim zaczniesz smażyć, niech mięso odpocznie przez kolejnych 20-30 minut.

Jak smażyć kurczaka?

W oryginalnej wersji stosowano sporej wielkości kociołek, ale w warunkach domowych wystarczy głębszy garnek. Wlej do niego ok. 50 ml oleju rzepakowego i rozgrzej do 176 stopni (to tajemnica sukcesu chrupiącej panierki, więc warto zaopatrzyć się w termometr).

Kurczaka należy smażyć porcjami, wrzucając kawałki pojedynczo. Maksymalnie 3-4 równocześnie.

Przysmak powinien być gotowy po 15-18 minutach. Kurczaka odsącz ręcznikiem papierowym. Poczekaj chwilę, zanim wrzucisz do oleju kolejne kawałki - niech odzyska wysoką temperaturę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation