Kuchnia

drób

Pieczona kaczka z gruszkami i sianem z sosem z powideł OKRASA
Składniki:
• 1 cała kaczka
• 2 – 3 gruszki
• 4 ząbki czosnku z łupinami
• 3 cebule
• 1 cytryna
• Garść świeżego siana
• ¼ łyżeczki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu akacjowego
• 2- m3 łyżki cukru
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 3 gwiazdki anyżu
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, olej
• sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Farsz do kaczki: gruszki ze skórką kroimy w ćwiartki lub ósemki, czosnek w plastry, cebule w ćwiartki, pól cytryny w ósemki. Wszystko przekładamy do siana w misce, a z cytryn dodatkowo wyciskamy sok. Do tego wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, dokładamy miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
2. Do oczyszczonej tuszki kaczej wkładamy wcześniej przygotowany farsz, dokładnie upychając gruszki z sianem, cytryną, czosnkiem i cebulą. Tak nafaszerowaną kaczkę związujemy sznurkiem do pieczenia, zwłaszcza nóżki aby farsz nie uciekał podczas pieczenia.
3. Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy olejem, na dno nalewamy odrobinę wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 1,5 do 2 godzin.
4. Sos z powideł: do gorącego naczynia wsypujemy cukier i upalamy na złoty karmel, dorzucamy drobno posiekany imbir, połamane gwiazdki anyżu. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel się rozpuści, a wino zredukuje się do połowy objętości.
5. Do sosu przekładamy powidła, zagotowujemy, a na koniec zagęszczamy dodając kawałki zmrożonego masła. Kiedy masło ładnie się połączy z sosem, sos jest gotowy.
6. Upieczoną kaczkę kroimy na kawałki i podajemy wraz z sosem z powideł i wyjętymi z farszu gruszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation