Kuchnia

drób

Kurczak w sosie mascarpone

Składniki:
ja robiłam na 3 osoby:
450 gr kurczaka (u mnie 3 malutkie piersi)
1 opakowanie serka mascarpone 250 gr
250 ml śmietanki do gotowania ( ja użyłam 8%)
1 świeże chilli
4 ząbki czosnku
zioła (ja posypałam odrobiną oregano)
pieprz czarny mielony
oliwa
makaron dowolny (użyłam trochę penne i trochę włoskich kół”ruote”)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w plasterki chilli razem z pestkami. Na złoty kolorek. Odstawiamy do miseczki.
Na tej samej patelni(dolewamy oliwy) smażymy na złoty kolor kurczaka pokrojonego w kostkę.
W rondelku rozpuszczamy śmietankę, kiedy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej serek mascarpone.
Kiedy kurczak będzie gotowy dodajemy sos, czosnek z chilli oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
Sos z kurczakiem nakładamy na talerz z makaronem, posypujemy oregano.
Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation