Kuchnia

drób

Przepis na tikka masala

Składniki:

4 – 6 porcji

Kurczak tikka masala

800 g piersi z kurczaka

150 ml greckiego jogurtu

4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

4 cm imbiru, drobno pokrojonego

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka tandoori masala

1 łyżeczka zmielonej kolendry

¾ łyżki soli

olej do smażenia

Sos tikka masala

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka nasion kminu rzymskiego

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka nasion kardamonu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 puszki pokrojonych pomidorów

1 płaska łyżka pomidorowego przecieru

2 łyżki oleju

150 ml śmietanki

1 doniczka dorodnej kolendry

kuchnia hinduskaZ podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju.

Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, po czym dodaj czosnek, wszystkie przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj sos przez 10 minut, Dodaj mięso i świeżą, pokrojoną kolendrę. Wymieszaj mięso z sosem i gotuj przez 10 minut. Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko i naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation