Kuchnia

drób

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ

(4 porcje)

Składniki na kanapki:

2 szklanki upieczonego/usmażonego kurczaka, porozdzielanego na włókna lub posiekanego
4 bułki do hamburgerów, zarumienione pod grillem
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka colesława z serem z niebieską pleśnią
Składniki na sos BBQ:

1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka ketchupu
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

W małym rondelku rozgrzej olej , wrzuć czosnek i cebulę, po czym smaż do jej zeszklenia.
Dodaj resztę składników sosu i gotuj do rozpuszczenia się cukru. Teraz dodaj kurczaka i gotuj całość kolejne 5 minut.
Wyłóż gorącego kurczaka z sosem na bułki, posyp serem i wyłóż na całość colesława.
Smacznego!

Colesław z serem z niebieską pleśnią

(4 porcje)

Składniki:

1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka posiekanej kapusty włoskiej (lub zwykłej białej)
1 marchewka, starta na dużych oczkach
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w drobną kostkę
1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj obie kapusty i marchewkę.
W mniejszej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wymieszaj sos z kapustą i marchewką.
Przykryj miskę i odstaw do lodówki na kilka godzin do “przegryzienia”. Przed podaniem wymieszaj z serem pleśniowym i pietruszką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation