Kuchnia

drób

WIŚNIÓWKA JASIELSKA- danie jednogarnkowe z kurczakiem i boczkiem na wiśniówce

składniki:
- 6 podudzia z kurczaka
- 200g boczku surowego
- 5 marchewek
- 4 małe pory
- 100ml wiśniówki
- 50g masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżka pieprzu cayenne
- pieprz czarny




przygotowanie:

Kurczaki myjemy i prószymy solą i pieprzem.
Z boczku wycinamy skórę i kroimy w kostkę.
Na maśle smażymy kurczaka i boczek, do momentu aż się zarumieni. Po chwili zalewamy mięso wiśniówką.
Jak alkohol wyparuje, wyciągamy mięso i wrzucamy na ten sam tłuszcz pokrojone w talarki marchewki i por.
Smażymy wszystko, dodajemy sos sojowy, miód i wrzucamy odstawione mięso.
Wszystko zalewamy wodą, tak żeby przykryć składniki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 1h30, 2 razy trzeba będzie dolać trochę wody.
Na samym końcu zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień, dodajemy pieprz cayenne i gotujemy do momentu aż płyn zredukuje się do gęstszego sosu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki, moczymy w oliwie z oliwek, soli i pieprzu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na opcji grill, pieczemy około 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation