Kuchnia

drób

czulent

składniki
mięso obrane z 4 gęsich nóg lub z 1/2 gęsi, pokrojone na mniejsze kawałki
500 g dużej białej fasoli
niepełna szklanka pęczaku
główka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbki
ok 300 g ziemniaków, najlepiej małych
6 listków laurowych
sól
pieprz
ziele angielskie


przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st C na 24 godziny! Tak, tak 24! W trakcie pieczenia do garnka zaglądałam parę razy, trzeba było co nieco dosolić. Podobno nie należy zaglądać ale jednak polecam (zwłaszcza, że nowsze piekarniki wyłączają się automatycznie po ok 4 godzinach). Porcja ogromna! Jedliśmy z surówką z kiszonej, domowej kapuchi :) Tym co wytrwają - smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation