Kuchnia

drób

Słynny kurczak po polsku Magdy Gessler

Składniki:
ok. 1/2 kg kurczaka
wątróbka drobiowa
1/2 kostki masła
1 jajko
1 bułka do namoczenia
2 szklanki mleka
świeży koper i pietruszka (po kilka pęczków)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
3 ząbki czosnku
cytryna

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy. Nacieramy wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie robimy z wierzchu. Odstawiamy do lodówki.
Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy żółtko, ucieramy. Białko ubijamy na pianę i powoli dodajemy do masy maślanej. Bułkę namaczamy w mleku, odsączamy, rozgniatamy i dodajemy do masła, znów delikatnie mieszamy.
Wątróbkę drobno siekamy, tak jak zieleninę. Mieszamy wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawiamy gałką muszkatołową. Nadziewamy kurczaka, zaszywamy lub spinamy wykałaczkami,
Kurczaka przekładamy do brytfanki posmarowanej masłem. Pieczemy kurczaka po polski około 50 min. w 200 st. C. Możemy na początku podlać wodą. Potem polewamy kurczaka powstałym sosem. Kurczaka po polsku możemy piec również w towarzystwie jabłek
Kurczak może być podawany z chałką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation