Kuchnia

drób

Przepyszny kurczak CYTRYNOWY.
(inspiracja przepisem Katie Quinn Davies z książki „What Katie Ate”)
Porcja dla dwóch osób


3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone, pokrojone w kostkę
3 łyżki masła, roztopionego

Sos cytrynowy:

1/3 szklanki sosu sojowego
3/4 szklanki soku z cytryn (z ok. 3 cytryn)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
skórka otarta z jednej cytryny
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku

Ryż:

200 g ryżu basmati, ugotowanego
1/2 pęczka pietruszki, bardzo drobno posiekanej
kilka gałązek świeżego lubczyku, bardzo drobno posiekanego
sól, do smaku

1 zielona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki, do posypania
świeża kolendra, opcjonalnie



Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C,

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, balansujemy smak (dodając ewentualnie ciut więcej cukru / soli / soku z cytryny).

W misce mieszamy mąkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. W mieszance obtaczamy kawałki kurczaka, następnie wykładamy mięso do płytkiego naczynia żaroodpornego. Smarujemy (ewentualnie po prostu polewamy) kurczaka roztopionym masłem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut.
Po tym czasie polewamy kurczaka sosem cytrynowo - sojowym, redukujemy temperaturę piekarnika do 150 st C, pieczemy kolejne 15 minut.


W międzyczasie mieszamy ugotowany ryż basmati z ziołami.

Kurczaka podajemy z ryżem, posypanego zieloną chilli i kolendrą.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation