Kuchnia

pieczywo

English muffins

4 1/4 szklanki mąki pszennej
duże jajko
dwie łyżki cukru
paczka(7 gram) suszonych drożdży
łyżeczka soli
3 1/2 łyżki roztopionego masła
1 1/2 szklanki letniego mleka
około 4- 5 łyżek kaszki kukurydzianej(ja nie miałam i użyłam manny)

Mąkę wymieszać w misce z solą. W mleku rozpuścić cukier i dodać drożdże. Wymieszać i wlać do mąki. Dodać jajko i zacząć wyrabiać. Gdy ciasto będzie już lekko wyrobione dodać przestudzone masło. Wyrobić całość na gładkie ciasto odstające od miski i nie lepiące się do rąk. Gdy takie już będzie, włożyć do miski podsypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać szklanką okręgi. Układać na suchej, wysypanej kaszką patelni i smażyć z dwóch stron aż będzie lekko brązowe. Dla pewności warto podpiec jeszcze bułeczki w piekarniku(pięć minut, 180 stopni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation