Kuchnia

pieczywo

O ZAKWASIE I KILKA PRAKTYCZNYCH PORAD

RZEPIS NA EKSPRESOWY ZAKWAS CHLEBOWY ...i kilka praktycznych porad

Przypadki czasami sprawiają ,że człowiek odkrywa coś co ułatwia życie:))Ja odkryłam ,być może że ktoś już też mały trik jak zrobić zakwas na chleb bez długiego procesu i co za tym idzie ,zakwas ten wyjdzie każdemu nawet temu kto w to nie wierzy.
A sprawił przypadek .Dostałam wiadomość z prośbą o podesłanie zakwasu na chleb .Nie było by to trudne gdyby nie fakt ,że trzeba wysłać do Norwegii.Ususzyłam w piekarniku ,ale dziad nie chciał pracować przy trzech podejściach.Teraz suszę w pełnym słońcu i jestem ciekawa czy się uda reaktywować o czym was poinformuję.Tydzień temu nastawiłam zakwas na żur i przedwczoraj mało myśląc wymieszałam zawartość słoika ,odlałam tle co na zupę a na dnie zostało się ok4-5 łyżek i mnie oświeciło;))

PRZEPIS NA ŻUREK:
700 ml wody (użyłam letniej)
5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
ząbki czosnku(daję 4 pokrojone)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Czasami rezygnuję z liścia i ziela ,czasami daję tylko czosnek i liść laurowy
Do wysokiego słoja wlewam wodę ,wsypuję mąkę i dokładnie roztrzepuję takim sprzętem jak drewniany koziołek ,można nawet zmiksować żeby nie było grudek
Dodaję resztę składników i przykrywam słoik papierem kuchennym i zakładam gumkę żeby nie spadał
Stawiam w kuchni na blacie przy piecu i zostawiam na tydzień
po 3 dniach czysta łyżką przemieszam

Jak już zrobicie zakwas na żurek to teraz możecie pomyśleć o zakwasie chlebowym:)

ZAKWAS CHLEBOWY EKSPRESOWY:
wieczorem 1 dzień
Po odlaniu zakwasu na żur zostawiłam w słoiku jakieś 5 łyżek
Dosypałam 2 łyżki mąki żytniej razowej i dolałam tyle wody aby było gęste jak budyń
wieczorem 2 dzień
Dosypałam 2 łyżki mąki i tyle wody żeby było gęste jak budyń
wieczorem 3 dzień
Do czystego słoika przełożyłam 3 łyżki zakwasu
Dosypałam tyle samo maki i wody w gramach czyli 100 g. maki i 100 g wody i wymieszałam
Po 12 godzinach jest już dobry do wypieku chleba
*Słoik z zakwasem chlebowym przykrywam papierem kuchennym i nakładam pokrywkę ale nie zakręcam
Zakwas dokarmiam zawsze taką samą ilością wody i mąki w gramach
Dokarmiam 2 razy w tygodniu bo tak często piekę chleb
Dokarmiam zawsze 12 godzin przed wypiekiem.

Brak koszyka rozrostowego do chleba nie jest przeszkodą .Na zdjęciach widać jak ja sobie z tym radzę
W ostatniej fazie ,po złożeniu i uformowaniu bochenka przekładam go na blachę wyłożoną papierem obsypanym mąką .
Papier unoszę do góry i podkładam ręczniki w koło tak żeby utworzył się koszyk
Przed włożeniem do piekarnika usuwam ręczniki


Do okrągłych bochenków używam albo obręczy do tortownicy(26cm) albo obręczy do tortów.
Usuwam przed włożeniem do pieca.

Najlepsza temp. do pieczenia chleba (sprawdzałam i się przekonałam)
nagrzany piec do 230stC na samym dole naczynie z wodą i pieczemy z parą 15 min
zmniejszamy do 220stC i pieczemy 15 min
zmniejszamy do 210 stC i dopiekamy 15min
Chleb od spodu powinien być twardy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation