Kuchnia

pieczywo

proziaki z masłem czosnkowym
Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g mąki owsianej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 płaska łyżka cukru
pół łyżeczki różowej soli
300 ml kefiru

Masełko:

200 g prawdziwego masła
3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, sól oraz cukier.

W mące robimy wgłębienie jak podczas robienia ciasta na pierogi.

Zagniatając do środka, powoli dolewamy kefiru i wyrabiamy ciasto.

Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto na trzydzieści minut żeby odpoczęło.

Następnie wałkujemy je, na grubość mniej więcej 1 cm.
Z ciasta wycinamy kółka szklanką.

Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej placuszki (bez tłuszczu), smażymy z obu stron na złoty kolor.

Masło wkładamy do miseczki i rozpuszczamy przez 20 - 30 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku.
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu.

Podajemy gorące, polane masełkiem czosnkowym. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation