Kuchnia

pieczywo

Żytni chleb nocny
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 10 godz. 30 min.
Porcje: 1

Składniki
500 + 200 g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki suszonych drożdży
75 g płatków owsianych
50 g pestek dyni
ok. 520 ml ciepłej wody
Instrukcja
Wsyp do miski wszystkie składniki poza 200 g mąki. Zalej wodą i pomieszaj łyżką aż stworzą gładką masę.
Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw na noc (co najmniej 8 godzin) w temperaturze pokojowej, aby ciasto urosło.
Po upływie czasu wyrastania dodaj do ciasta 200 g mąki. Wymieszaj rękami, aż ciasto stanie się jednolite (będzie trochę lepkie).
Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia/ natłuszczonej i obsypanej mąką formie, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Aby sprawdzić czy chleb jest już gotowy, wsadź w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, wymaga dopieczenia, jeśli nie, jest gotowy.
Wyjmij bochenek z formy i odstaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation