Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Cukiniowe placuszki

Potrzebujemy :
1 dość mała cukinia
1 małe eko jajko
2 łyżki otrębów owsianych
sól ,pieprz , pieprz ziołowy, papryka słodka
starta łyżka żółtego sera (opcjonalnie)
pól czerwonej cebuli
trochę jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy Dijon

Na początku trzemy na grubych oczkach umytą cukinię , solimy i zostawiamy na sitku w zlewie żeby woda z niej ściekła.

Potem dokładnie wyciskamy pozostałą wodę z warzywa ,trzeba to zrobić dość precyzyjnie ,bo w przeciwnym razie będziemy musieli dodać do naszych placków więcej otrębów.

Przygotowujemy sos czosnkowy - musztarda + jogurt + starty na małych oczkach czosnek i odstawiamy do przegryzienia się.

Cebulę obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na suchej patelni teflonowej ,potem wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku.

Smażymy na minimalnej ilości tłuszczy na patelni teflonowej lub bez dodatku około 7 minut z każdej strony. Ja smażyłam około 5 minut bez przykrywki ,a potem przykrywałam dzięki czemu łatwiej mi je było przewracać na drugą stronę. Podajemy z sosem czosnkowym ,pycha! Na pewno wykombinuję jeszcze inne dania z cukinii :)

Wartość kaloryczna bez sera i przy smażeniu na suchym teflonie/ pieczeniu w piekarniku 158 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 4 g
Węglowodany : 25 g

Wartość kaloryczna z łyżka startego sera : 211 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze 9 g
Węglowodany 25 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation