Kuchnia

Niebo w gębie

Jesienne jabłka z kruszonką

Składniki:
● 1 kg mieszanych owoców (jabłek, gruszek czy śliwek)
● 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
● 10 dag masła
● 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:
Obierz owoce i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na dość grube plasterki. Żaroodporne naczynie wysmaruj cienko masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż w nim owoce. Następnie wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i szybko wyrób mieszankę palcami, aż nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nią owoce. Piecz deser w 180˚C przez ok. 40 minut (do momentu, aż kruszonka się zrumieni). Serwuj po przestygnięciu.

Interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation