Kuchnia

ciasta

. Ucierane ciasto z borówkami
Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z borówkami, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Wykonasz łatwo a smak ciasta zaskoczy każdego.
Forma 24 cm x 24 cm
50 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki:
• 200 g masła
• 200 g cukru
• 3 jajka
• 200 g maki pszennej
• 50 g skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 g mleka
• 10 dag borówek
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczam i studzę. Jajka wbijam do naczynia miksującego, wsypuję cukier i miksuję około 5 minut. Następnie wsypuję mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ponownie miksuję . Wlewam stopniowo rozpuszczone masło i mleko, jak uzyskam jednolitą masę, ciasto wylewam do formy, wcześniej natłuczonej masłem.
2. Układam umyte, osuszone borówki i piekę 40 minut w 180°C
3. Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation