Kuchnia

ciasta

Musztardowe Kotleciki
Kiedy znudziły się Wam zwyczajne mielone, proponuję kotlety mielone z papryką z sosem musztardowym i pieczarkami.

12 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula mała
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• ½ papryki czerwonej
Pozostałe składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 3 cebule
• ½ kg pieczarek
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy sól, majeranek, paprykę ostrą, obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojona paprykę. Wyrabiamy masę mięsną i robimy małe okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków i pieczemy 20 minut w 180 °C.
2. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju. Następnie układamy na upieczonych ziemniakach.
3. Majonez mieszamy razem z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem, Sosem smarujemy cebulę.
4. Następnie na około układamy usmażone kotlety.
5. Na tej samej patelni, co smażyliśmy cebulę, smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, PO usmażeniu układamy na środku pomiędzy kotletami.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation