Kuchnia

ciasta

8. Karnawałowe Gwiazdki
Zamiast tradycyjnych oponek postanowiłam zrobić w formie świątecznej a wszyscy w dni karnawałowe lubimy zjeść coś słodkiego. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu według sprawdzonego przepisu, idealne do filiżanki porannej lub południowej, aromatycznej kawy i herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama.
30 minut czas przygotowania
30 porcji
Składniki:
• ½ kg twarogu półtłustego
• ½ kg mąki pszennej
• 3 łyżki śmietany 18%
• 4 żółtka jajek
• 1 łyżka sody
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Twaróg mielę maszynką do mielenia i przekładam do miski, wsypuję mąkę, sól, sodę, dodaję żółtka, śmietanę i wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto jest klejące należy dodać trochę mąki.
2. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na 3 mm grubości.
3. Następnie foremką gwiazdką wycinam gwiazdki a w każdej gwiazdce wycinam środek najlepiej kieliszkiem.
4. Smażę na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni.
5. Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation