Kuchnia

ciasta

23. Drożdżówki z jabłkami
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
12 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 220 ml mleka
• 40 g drożdży świeżych
• 100 g cukru
• 500 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
• 2 duże jabłka
• 1 łyżka cukru trzcinowego
Składniki dodatkowe:
• 1 białko
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
4. Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.
5. W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
6. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
7. Gotowe. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation