Kuchnia

drób

Marokański kurczak z figami
Zapraszamy na drugą część naszej fotorelacji z Maroka pt. "Jest zima to musi być zimno" (link)

Składniki

6 pojedyńczych piersi z kurczaka
2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)
półtorej łyżki stołowej miodu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat)
2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia


opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
2 łyżki stołowe mąki
1 łyżka stołowa białego sezamu

Sos
500 gramów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli
5 łyżek wytrawnego białego wina
1 łyżka stołowa miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego czosnku
sól i pieprz do smaku
woda - gdyby sos był zbyt gęsty


Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie.

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).
Łyżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Sos
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę, wino, miód i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation