Kuchnia

drób

Kurczak w pomarańczach
Przepis z najnowszego numeru miesięcznika "Kuchnia" 3/2012. Podałam z kaszą jaglaną i sałatką z pieczonych buraków.

Składniki:
3 pałki kurczaka
3 podudzia kurczaka
sól, pieprz
1 pomarańcza
Marynata: 2 łyżki miodu, kawałek (3 cm) imbiru startego na tarce, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków", 2 łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżki marmolady pomarańczowej(obawiałam się goryczy i zastąpiłam dżemem morelowym), skórka z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka oleju sezamowego (pominęłam).

Kawałki kurczaka nakłuć nożem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć mięso. Zostawić na przynajmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Pomarańczę pokroić w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i plastry pomarańczy, dodać resztę marynaty. Piec niecałą godzinę w temp. 200 st. C co jakiś czas polewając sosem, który powstanie podczas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation