Kuchnia

drób

Gulasz z kurczaka podaję z ryżem basmati z dodatkiem suszonych owoców berberysu.

Przepis na gulasz z kurczaka z migdałami

Składniki:

na 5 porcji

800 g udek z kurczaka, bez kości
1 cebula
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka suszonych płatków chili, lub ½ zmielonej chili
5 łyżek zmielonych migdałów
1 kawałek cynamonu
5 goździków w całości
2 liście laurowe
2oo ml bulionu drobiowego
200 ml gęstej kwaśnej śmietany, do gotowania
150 ml śmietanki
90 g rodzynek
sól do smaku
1 łyżka soli
2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:

Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy, dodaj olej. Następnie dodaj kurczaka i cebulę. Lekko zrumień.
Podlej mięso bulionem, dodaj migdały, goździki, liście laurowe i cynamon i gotuj , aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj obie śmietany i rodzynki, dopraw solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation