Kuchnia

deserki, słodkości

KORZENNY SYROP Z DYNI
3 łyżki puree z dyni (świeżego, ze słoika lub mrożonego)*,
4 łyżki cukru,
60ml golden syrupu (zrobiłam sama wg tego przepisu),
40ml wody,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam, użyłam kilku kropli aromatu waniliowego),
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
¼ łyżeczki goździków,
¼ łyżeczki mielonego imbiru

Do rondelka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wlać wodę, dodać puree z dyni, cukier i golden syrup. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż syrop zgęstnieje i zacznie oklejać zamoczoną w nim łyżeczkę (trwa to ok. 15 minut). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy syrop przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation