Kuchnia

deserki, słodkości

DOMOWA MASA MAKOWA


250 g maku
50 g skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty)
110 g rodzynek + 50 ml wody + łyżka likieru pomarańczowego
70 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
50 g fig suszonych
30 g orzechów włoskich
20 g suszonych wiśni
60 g migdałów
70 g masła
150 g miodu
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
5 łyżeczek ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru

Rodzynki zalać wodą oraz likierem i odstawić do nasiąknięcia. Mak zalać wodą, wstawić na średni ogień i gotować około 20 minut. Następnie przełożyć na sito i odcedzić. Przygotować maszynkę do mielenia i przemielić nią mak, ja zrobiłam to trzy razy. Śliwki, morele, figi, orzechy, wiśnie oraz migdały posiekać drobno i dorzucić do maku. Masło roztopić w garnuszku razem z miodem, po czym wlać do masy makowej dodając do niej także ekstrakty, skórki z cytryny i pomarańczy, likier oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Masa makowa najlepsza jest na następny dzień gdy wszystkie smaki się połączą.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation