Kuchnia

deserki, słodkości

Foundant czekoladowy z płynną czekoladą

Składniki:



2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
200 g masła pokrojonego w kawałki
200 g drobnego cukru trzcinowego
4 jajka
4 żółtka
200 g mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
kakao do posypania
cukier puder do posypania
świeża mięta do dekoracji


Sposób przygotowania:



Foremki do pieczenia smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła i wstawiamy na chwilę do lodówki lub zamrażarki, aby masło stężało. Następnie każdą foremkę smarujemy drugą warstwą masła i od razu posypujemy kakao, dokładnie pokrywając ich środek W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i masło. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W drugiej misce jajka i żółtka razem z cukrem ubijamy na gładką jasną masę. Dodajemy mąkę i również mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Uwaga: robimy to na 3-4 raty, za każdym razem delikatnie mieszając. Gotową masę rozlewamy do kokilek wysmarowanych masłem i kakao (fondant nie urośnie, więc ciasto powinno wypełniać kokilkę prawie w całości). Tak przygotowane kokilki wstawić do lodówki na minimum 20 minut (mogą tam też spędzić całą noc). Schłodzony fondant wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180°C. Pieczemy około 10 minut, licząc czas od momentu uzyskania przez piekarnik temperatury 180°C, pod koniec sprawdzając, czy ciastko jest już gotowe. Gotowy fondant powinno mieć na wierzchu chrupiącą, ściętą skorupkę. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez minutę. Potem przy użyciu noża delikatnie odsuwamy brzegi ciastka od foremek. Każdą foremkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyjmujemy fondant z foremki. Potem delikatnie znów odwracamy. Podajemy od razu, dodatkowo posypane cukrem pudrem i kakao, udekorowane listkiem mięty. Talerz dekorujemy truskawkowym sosem.



Sos truskawkowy



Składniki:



1/2 kg truskawek

6 listków mięty

1 łyżka brązowego cukru.



Sposób przygotowania:



Wszystkie składniki razem miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation