Kuchnia

deserki, słodkości

Pralinki czekoladowe z mascarpone
Składniki:

pudełeczko serka mascarpone
tabliczka ciemnej czekolady 70%
tabliczka mlecznej czekolady
około 5 maślanych ciasteczek
do obtoczenia: kakao

Wykonanie:

Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokruszone ciateczka wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.
pralinki obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation