Kuchnia

deserki, słodkości

Zimowy comfort food, gryczana kruszonka z orzechami, jabłkami i toffi

kruszonka:


50 g grubo siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki gryczanej
80 g bardzo zimnego masła


nadzienie:

3 jabłka szara reneta
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
8 krówek



Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj dwa kubeczki lub naczynka do zapiekania. Z podanych składników szybko zagnieć kruszonkę. Jabłka obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Na patelni podgrzej sok z cytryny i cukier trzcinowy. Gdy cukier się skarmelizuje szybko dodaj jabłka,dokładnie wymieszaj i podsmażaj jabłka na małym ogniu około 5 minut. Na końcu dodaj cynamon i jeszcze raz wymieszaj jabłka. Kruszonkę podziel na połowę, pierwszą część wyłóż na dno kubeczków. Jabłka podziel między oba kubeczki i wyłóż na kruszonkę.
Krówki pokrój na mniejsze kawałki,wyłóż na jabłka. Resztą kruszonki pokryj wierzch deseru. Wstaw kubeczki do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowy deser lekko przestudź,oprósz cukrem pudrem i zjadaj ze smakiem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation