Kuchnia

deserki, słodkości

Kutia
przepis własny, dla ok. 5 osób/

- 450 g masy makowej
- 200 g pszenicy na kutię
- 40 g suszonych śliwek
- 40 g żurawiny suszonej
- 50 g migdałów, pokrojonych w słupki
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- rum (ok. 1 łyżki, opcjonalnie)
Pszenicę na kutię przesypać do średniej miski i zalać gorącą wodą (ma być tyle wody, aby przykryła w całości pszenicę, patrz zdjęcie poniżej).



Po tym czasie ugotować do miękkości pszenicę w wodzie w której się moczyła.
Masę makową wyłożyć do miski, dodać pokrojone śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy, śmietankę i rum. Wymieszać wszystko dokładnie.
Odstawić w zimne miejsce na całą noc (12 h).
Po tym czasie kutia ma najlepszy smak.
Smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation