Kuchnia

deserki, słodkości

Trufle a`la ferrero rocher

Składniki na ok. 15 szt.:
2/3 szkl. śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
łyżka miodu
25 g orzechów laskowych, posiekanych
1 szt. andruta lub 2 wafelki orzechowe, posiekane
2 łyżki mleka w proszku, pełnotłustego
1 łyżka gorzkiego kakao (u mnie nie było ale następnym razem dodam :)
Nadzienie:
ok. 15 szt. orzechów laskowych
krokant, siekane orzechy, kakao lub wiórki kokosowe, do obtaczania

Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać kakao, miód i mleko w proszku, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Do zimnej masy dodać posiekany wafel i orzechy. Wymieszać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Z masy formować kulki wkładając do środka każdej orzech laskowy. Obtaczać w krokancie, siekanych orzechach, kakao lub wiórkach.
Gotowe trufle schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation