Kuchnia

deserki, słodkości

odchudzone, daktylowe brownie bez pieczenia

Składniki:

1 szklanka daktyli

1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)

2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

1/3 szklanki wiórek koksowych

5 łyżek kakao

szczypta soli

2-3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan – usuń pestki.

2. Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól – wymieszaj.

3. Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.

4. Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.

5. Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation