Kuchnia

deserki, słodkości

domowe rafaello

Składniki na 24 sztuki:
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
100 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy
24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki
wiórka kokosowe do obtoczenia



Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
Miksując, dodajemy po łyżce rozpuszczoną czekoladę, ja wlewałam cienką stróżką.
Do powstałej masy wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką lub tak jak ja mikserem na wolnych obrotach. Powstaną nam drobne grudki, które ugniotłam łyżką i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formowałam małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale. Na końcu obtoczyłam w wiórkach kokosowych, każdą kulkę włożyłam do małych papilotek i wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką - tak zgadzam się, po trzech godzinach prawie wszystkie kuleczki zniknęły w buzi mojego syna :)
OBIERANIE MIGDAŁÓW:
Wieczorem migdały wsypałam do miseczki i zalałam je wrzącą wodą i poszłam spać. Rano wylałam wodę i z pomocą małego nożyka bez trudu obrałam je ze skórki. Wysypałam je na papierowy ręcznik i zabrałam się za przygotowywanie masy z wyżej podanego przepisu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation