kremowy ryż na mleku z karmelowym sosem
Składniki (2 małe porcje):
50 g ryżu okrągłego (do risotto, np. arborio lub carnaroli)
1 płaska łyżka masła
ok. 700 ml pełnotłustego mleka
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać ryż. Smażyć ok. 1 minutę, mieszając, tak, aby wszystkie ziarenka dobrze oblepiły się tłuszczem. W międzyczasie w rondlu zagotować mleko z cukrem. Wyłączyć palnik i trzymać w cieple. Do ryżu na patelni dodać 2 chochle gorącego, słodkiego mleka. Wymieszać i podgrzewać, mieszając, na minimalnym palniku, aż ryż wchłonie cały płyn. Postępować identycznie aż do wyczerpania się mleka – tak, jakbyśmy przygotowywali risotto. Jednocześnie w chwilach, gdy nie mieszamy, należy nakrywać patelnię pokrywką – tak, aby płyn nie wyparowywał z niej, lecz zostawał wypity przez ryż. W sumie cały proces powinien trwać ok. 30-40 minut – aż ryż całkowicie zmięknie i otrzymamy kremowy, gęsty, mleczny pudding. W razie potrzeby należy dodać więcej lub mniej mleka, nie można tu trzymać się sztywnych proporcji. Od naszych preferencji zależy również, czy chcemy otrzymać bardzo gęsty, zredukowany, klejący ryż, czy bardziej kremowy pudding z klejącym, gęstym, słodkim mlekiem. Na końcu – wmieszać wanilię, jeść na ciepło bądź odstawić do wystygnięcia – albo nawet do schłodzenia w lodówce.
Sos karmelowy, krystaliczny:
60 g cukru
60 ml wrzącej wody
1 pełna łyżka masła
Na patelni umieścić cukier, tak, aby równomiernie pokrył dno. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika – dopóki nie utworzy się bursztynowy karmel. Uwaga – masy nie wolno mieszać łyżką, zatrzyma proces karmelizacji i niepotrzebnie wszystko utrudni! Jednak można lekko poruszać patelenką, aby karmel zrobił się równomiernie. Po tym czasie dodać wrzącą wodę. W tym momencie nastąpi gwałtowna reakcja i karmel zbryli się w twardą grudę. Należy dalej podgrzewać na małym ogniu, aż karmel znów się rozpuści i utworzy z wodą gładki sos bez kryształków. Wyłączyć palnik, dodać masło i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Uwaga – sos ten jest bardzo słodki, nie służy bowiem do „hojnego” polewania ciast czy deserów, jest raczej mocno skoncentrowanym, aromatycznym dodatkiem do puddingu.
Gotowy pudding ryżowy (jeszcze ciepły lub schłodzony – tak, jak lubimy) przełożyć do pucharków, polać karmelowym sosem.
Więcej:
http://gingerbreath.blox.pl/2013/05/Kremowy-ryz-na-mleku-idealny-z-karmelowym-sosem.html#ixzz2ifhdAhjV