Kuchnia

deserki, słodkości

MUS MALINOWY Z MALINAMI I SOSEM ORZECHOWYM

POTRZEBUJEMY

(2 porcje po 200ml)

50g malin (mogą być mrożone)
100g czekolady (55% kakao)
1 jajko
łyżka cukru waniliowego
łyżka cukru zwykłego
100g orzechów włoskich
100ml
śmietana 30%
10g masła
mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wrzucamy do miski z masłem. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i czekamy aż czekolada i masło stopią się na gładką masę.

Maliny rozmrażamy na patelni z odrobiną zwykłego cukru, rozgniatając je odrobinę. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Orzechy włoskie wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, obieramy ze skórki, wrzucamy do rondelka ze śmietanką 30% i odrobiną cukru waniliowego. Redukujemy przez ok. 2 minuty. Następnie miksujemy i przecieramy przez sito (sos powinien mieć konsystencję miodu). Sos również odstawiamy do ostygnięcia.

Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy żółtko utarte z resztą cukru (waniliowego i zwykłego) i delikatnie mieszamy. Ubijamy na sztywno białko, następnie do czekolady dodajemy 2/3 bitej śmietany delikatnie mieszając od spodu. Na koniec dodajemy ubite białko i powtarzamy mieszanie. Całość odstawiamy.

Do kieliszków na dno wlewamy połowę malin, następnie czekoladę, zostawiając minimum 1 cm odstępu od górnej krawędzi. Chowamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie całość polewamy sosem orzechowym i dekorujemy sosem z malin oraz miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation