Kuchnia

deserki, słodkości

słodka polenta

SKŁADNIKI

- szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

- 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)

- garść rodzynek

- garść żurawiny

- kilka suszonych daktyli, fig, moreli (niesiarkowanych)

- po garści migdałów, orzechów laskowych i włoskich

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- duża szczypta szafranu

- standardowa szczypta zmielonego kardamonu

KROKI

1. Do lekko podgrzanego mleka dodać przyprawy i posiekane bakalie. Zagotować na małym ogniu.

2. Dodać kaszkę kukurydzianą i mieszać aż zgęstnieje.

3. Atelier Smaku proponuje podanie na zimno po wystudzeniu w foremce. U mnie najlepiej sprawdza się lekko przestudzone ale nadal ciepłe. Przed konsumpcją można polać ulubionym syropem roślinnym, ale moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation