Kuchnia

deserki, słodkości

Śniadaniowe banany według Dominiki
Składniki (na jedną porcję):
- 3 banany
- sok z połowy pomarańczy
- szczypta imbiru
- łyżeczka skórki z cytryny
- 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- 1 łyżka syropu z agawy
- łyżeczka masła
- szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż i układamy na wysmarowanej żaroodpornej blasze lub na papierze do pieczenia (ja jeszcze papier lekko nacieram masłem).
Do soku z pomarańczy dodajemy odrobinę imbiru i przyprawy korzennej lub cynamonu oraz skórkę z cytryny.
Sokiem polewamy banany, z wierzchu posypujemy siekanymi orzechami. Skrapiamy syropem z agawy i dodajemy odrobinę masła.
Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut, kilkakrotne polewając sokiem.
Podajemy z ulubionym dżemem lub owocami czy czekoladą. U mnie tym razem truskawki, owoc kaki, domowa nutella i jogurt naturalny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation