Kuchnia

deserki, słodkości

DOMOWE PRZEPYSZNE GOFRY

Składniki na porcję, która zdaniem Autorki, nasyci lubiącą gofry 4-osobową rodzinę:

1/2kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru + do smaku, nieco cukru z wanilią
2 jaja
1/3 kostki masła
1 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Masło roztapiamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier wraz z cukrem waniliowym lub wanilinowym. Mieszamy. Wlewamy wodę i miksujemy. Następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak na placki.
Gorące goferki wykładamy na metalową kratkę, żeby nie były gumiaste. Nie należy układać ich jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation