Kuchnia

deserki, słodkości

Bombowy mus z białej czekolady

Składniki na 2 do 4 porcji (w zależności od wielkości pucharków - mi wyszły 3 duże)
- 150 g białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 25 g cukru pudru
- 3 białka (jajka przed oddzieleniem białek należy sparzyć wrzątkiem)
- szczypta soli
- 1 dojrzały granat

Przygotowanie


Czekoladę dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się na małym ogniu wodą). Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
Kremówkę również ubijamy na sztywno. Przestudzoną rozpuszczoną czekoladę powoli dodajemy do ubitej kremówki. Delikatnie mieszamy kremówkę z czekoladą (ja robię to za pomocą trzepaczki) aż się ładnie połączą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy całość. Powstanie nam delikatny i leciutki jak chmurka czekoladowy mus.

Owoc granatu "rozbrajamy" tzn. wyjmujemy z niego czerwone nasionka. Na dno pucharków nakładamy ok 1-2 łyżki owocu, a następnie mus czekoladowy. Wierzch deseru można również przystroić nasionkami granatu.

Przed podaniem deser należy na 4 godz. schłodzić w lodówce.

można podać z ciepłymi prażonymi śliwkami korznnymi.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation