Kuchnia

Torty - przepisy

Potrójne musy czekoladowe.
Ciasto:
120 g masła
szklanka cukru
½ szklanki kakao do wypieków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 duże jajka
60 g gorzkiej czekolady
1 1/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
szczypta soli
½ szklanki wody
½ szklanki mleka

„Czarny” mus:
łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
½ szklanki mleka
180 g gorzkiej czekolady
1 ¼ szklanki śmietanki 30%

„Biały” mus:
½ szklanki mleka
180 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
2/3 szklanki śmietany 30%

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę 20x20 cm. .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

Mleko zmieszać z wodą i zagrzać, aż będą dobrze ciepłe.

Mikserem ubić na puch masło, cukier i kakao. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając.

Dodać rozpuszczona czekoladę, cały czas miksując.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę sól i kawę, zmiksować.

Na koniec dolać mleko wymieszane z wodą i miksować do utworzenia gładkiej masy.

Ciasto wylać na blaszkę i piec 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Musy:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko wlać do garnka do zagotowywać. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Dodać połamaną w kostki czarną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

W dużym garnku ubić śmietanę, aż będzie dobrze sztywna. Wlać połowę śmietany do czekolady i wymieszać. Potem dodać resztę śmietany.

W identyczny sposób przygotować mus z białej czekolady. Ciasto czekoladowe pokroić w kwadraty. Z papieru do pieczenia formować wysokie kwadraty, obwijając nimi kawałki ciasta. Najlepiej spiąć je spinaczem aby dobrze się trzymały.

Wlewać kolejno warstwę czarnego i białego musu. Przygotowane musy trzymać w lodówce całą noc przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation