Kuchnia

Torty - przepisy

Orzech i czekolada
Ciasto czekoladowe( z tego przepisu):

3 szklanki cukru
2 ¾ szklanki mąki
1 ¼ szklanki kakao do wypieków
3 łyżeczki sody
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczka soli
1 ½ szklanka maślanki naturalnej
¾ szklanki oleju rzepakowego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
1 ½ szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 4 łyżeczek rozpuszczalnej)

Orzechowe ganache:

1 ½ szklanki śmietany 30%
1 szklanka włoskich orzechów, bardzo drobno posiekanych
½ łyżeczki soli
300g masła

Mus Pralinowy:

300g gorzkiej czekolady
300g masła orzechowego
5 łyżek masła
2 1/3 szklanki śmietany 30%

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy (22x26) – wyłożyć papierem.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 3 blach i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w blachach (około 10 minut), a potem luzem.

Ganache:

W dużym garnku dobrze wymieszać śmietanę, orzechy oraz sól. Postawić na gaz i podgrzać, ciągle mieszając. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, miksować dodając po jednej łyżce masła.

Mus pralinowy:

Masło orzechowe wymieszać z ¾ szklanki śmietany, dodać masło,czekoladę i postawić na gaz. Podgrzewać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Do przygotowanej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę, mieszając drewnianą łyżką.

Do jednej z blach (trzeba usunąć papiery do pieczenia) włożyć pierwsze ciasto. Posmarować 1/3 musu pralinowego i 1/3 ganache. Przyłożyć drugim plackiem i powtórzyć. Kiedy ciasto będzie złożone należy je wstawić do lodówki na całą noc.
http://www.tylife.pl/2012/12/orzech-i-czekolada.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation