Kuchnia

Torty - przepisy

Tort tiramisu
Tort tiramisu

Skladniki na biszkopt:

4 jajka
130 g drobnego cukru do wypiekow
100 g maki pszennej
33 g maki ziemniaczanej

Bialka oddzielic od zoltek, ubic na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier, dalej ubijajac. Dodawac po kolei zoltka, nadal ubijajac. Maki wymieszac, przesiac i delikatnie wmieszac do ciasta (ja to robie na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o srednicy 21 -22 cm wylozyc papierem do pieczenia. Bokow formy niczym nie smarowac, papierem wylozyc tylko dno. Wylozyc ciasto. Piec w temp. 160 - 170ºC około 30 - 40 min. (lub dluzej, do tzw. suchego patyczka).

Gorace ciasto wyjac z piekarnika, z wysokosci około 60 cm opuscic je (w formie) na podloge. Odstawic do uchylonego piekarnika do ostygniecia. Calkowicie wystudzic. Przekroic na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielac nozykiem od formy dopiero jak biszkopt bedzie wystudzony.


Do nasaczenia blatow:

160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
80 ml likieru kawowego

Wymieszac.


Skladniki na mase:

750 g serka mascarpone
150 ml smietany kremowki
100 g drobnego cukru do wypiekow (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwa wanilia*

Kremowkę ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier. Dodac serek mascarpone i wymieszac (ja wymieszalam krotko mikserem).


Ponadto:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o duzych oczkach


Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu polozyc na tortownicy. Nasaczyc 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wylozyc 1/3 masy z mascarpone, ktora posypac 1/3 wiorkow czekoladowych. Nastepnie wylozyc 2 biszkopt, nasaczyc, itd. konczac tort masa z mascarpone posypana ostatnia czescia wiorkow. Boki rowniez wysmarowac masa. Schlodzić przez 3 godz. w lodowce.

* jesli nie posiadacie cukru z wanilia mozna oprocz cukru dodac 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation