TORT KSIECIA REGENTA
Ciasto:
•8 jajek
•140g cukru
•140g mąki pszennej
•50g masła
Krem budyniowy:
•400ml mleka
•1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
•1 łyżka cukru
•100g kuwertury gorzkiej
•300g masła
Poncz:
•50ml rumu
•100ml wody
•1 łyżeczka cukru
Polewa:
•250g gorzkiej czekolady
•1 łyżka oleju zwykłego
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Ostudzić.
2.Oddzielić żółtka od białek.
3.Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę.
4.Białka ubić z 70g cukru.
5.Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
6.Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni, tak aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik.) W ten sposób przygotować 7 krążków.
8.Kuwerturę pokroić na małe kawałki.
9.Z mleka, budyniu i cukru przygotować budyń. Budyń rozmieszać z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu około 1 min. mieszając, aż budyń zgęstnieje. Na końcu dodać kuwerturę i mieszać, aż się rozpuści. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
10.Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo zimny budyń.
11.Przygotować poncz. Lekko ciepłą wodę wymieszać z rumem i cukrem.
12.Pierwszy placek położyć na paterze. Nasączyć go ponczem i nałożyć cienką warstwę kremu. Nałożyć kolejny placek, nasączyć i posmarować kremem. Tak postępować, aż do wyczerpania wszystkich placków (nie smarować jeszcze góry i boku tortu). Tort wstawić na 1 godz. do lodówki.
13.Po tym czasie można bok tortu wyrównać, obcinając go nożem (Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli tort wyszedł równy).
14.Resztę kremu wyłożyć na górę i bok tortu. Wyrównać. Tort znowu wstawić do lodówki. (Wstawiłam na około 3 godz., aby masa ładnie stwardniała).
15.Czekoladę pokruszyć na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Czekoladę wylać na tort i wysmarować nią górę i bok tortu.
Uwaga: Czekoladę ładnie można rozprowadzić na górze tortu, nalewając czekoladę na środek i przechylając całą paterą z tortem w różne strony, tak aby masa rozlała się po całej powierzchni, a nadmiar ściekł na boki.
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-inne/191-przepis-na-tort-ksiecia-regenta-prinzregenten-torte