TORT SMOK CZEKOLADOWY Składniki:
Ciasto czekoladowe:
•140g margaryny
•160g cukru
•180g czekolady gorzkiej
•8 jajek
•30g cukru pudru
•140g mąki pszennej
•1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
•150g margaryny
•75g kakao
•180 g cukru pudru
•4 łyżki mleka
Ciasto parzone:
•65ml mleka
•60ml wody
•50g margaryny
•100g mąki pszennej
•2 jajka
•szczypta soli
Dodatkowo:
•parę łyżek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
•ok. 300g kremu czekoladowo- orzechowego
•ok. 50g masy marcepanowej do dekoracji
•kakao
•migdały w słupkach
•4 patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
2.Oddzielić białka od żółtek.
3.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
4.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
5.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
6.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
7.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/532-przepis-na-tort-smok-czekoladowy