Kuchnia

A Gusto Mio

Muffinki bananowe z cukrem trzcinowym

Składniki:

190 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
80 g masła / margaryny
3 dojrzałe banany
100 g białego cukru
50 g brązowego cukru
1 jajko

Składniki na kruszonkę:

75 g brązowego cukru
2 łyżki mąki
Szczypta cynamonu
40 g zimnego masła / margaryny

Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.

Formę do muffinek z 12 wglębieniami smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.

W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i czekamy aż przestygnie.

W drugim naczyniu łączymy: rozgniecione widelcem banany, oba rodzaje cukru (biały i brązowy), jajko i przestudzone masło.

Łaczymy ze sobą zawartość obu naczyń i krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy do zagłębień w blaszce lub nakładamy w papilotki.

Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę.

Rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.

Posypujemy muffinki i wstawiamy formę do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation