Kuchnia

A Gusto Mio

Cytrynowo - jagodowe ciasto z kremem.

Składniki :

250 g mąki samorosnącej (self-raising flour)
225 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
225 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżki mleka
Skórka z 1 lub 2 cytryn, w zależności od rozmiaru
250 g jagód (150 g do ciasta + 100 g do dekoracji)
Dżem jagodowy

Krem:

250 ml śmietany
225 g mascarpone
100 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.

Prostokątną formę do pieczenia (30 x 20 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie suche składniki (mękę, proszek do pieczenia, cukier ) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.

Dodajemy jajka, masło, mleko i skórkę z cytryn.

Wyrabiamy mikserem, aż składniki dobrze się połączą przez około dwie minuty.

Dodajemy jagody, skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 35 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Na wierzchu rozprowadzamy cieńką warstwę dżemu jagodowego.

Przygotowanie kremu:

Ubijamy śmietanę na sztywno.

W innej misce ucieramy ser mascaropne wraz z cukrem pudrem na gładką masę.

Dodajemy ubitą śmietanę do sera, mieszamy i rozprowadzamy na warstwie dżemu.

Dekorujemy jagodami i skórką z cytryny.

Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation