Kuchnia

A Gusto Mio

Placki z cukini i mąki ryżowej
www.agustomio.com" rel="nofollow noopener noreferrer">www.agustomio.com
Składniki:

600 g cukini
½ cebuli
1 łyżeczka soli + ½ łyżeczka soli
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej (mąki ziemniaczanej)
300 ml zimnej wody
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tartce w drobne paseczki.

Mieszamy z łyżeczką soli i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie przekładamy na sitko/durszlak i odsączamy.

Mieszamy mąkę pszenną, mąkę ryżową i ½ łyżeczki soli.

Dodajemy zimną wodą i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników na gęste ciasto.

Odsączoną cukinię łączymy z cebulą pokrojoną w cieńkie piórka oraz z powstałym ciastem.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta formując placki.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Układamy najpierw na papierowym ręczniku a następnie przekładamy na talerz.

Serwujemy na gorąco lub ciepło.
Smacznego.
www.agustomio.com" rel="nofollow noopener noreferrer">www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation