Kuchnia

A Gusto Mio

Zapiekanka z ziemniakami i szparagami.

www.agustomio.com

Składniki:

800 g ziemniaków
700 g szparagów ( białych lub zielonych)
1 – 2 cukinie
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz

Składniki na beszamel:

50 g masła
50 g mąki
100 ml mleka
350 ml śmietany
40 g parmezanu
Sól

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki gotujemy przez 20 minut.

Obieramy je ze skórki i kroimy na cienkie plastry.

Odkrawamy zdrewniałe części szparagów i wrzucamy je do wrzątku na ok 8 – 10 min.

Cukinie kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie.

W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, dolewamy mleko, śmietanę i gotujemy przez ok 25 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i parmezanem.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy beszamelem.

Układamy ziemniaki pokrojone w plastry następnie szparagi i cukinie.

Czynność powtarzamy.

Na koniec wierzch zalewamy pozostałym beszamelem i posypujemy parmezanem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok 30 minut.

Zostawiamy do przestygnięcia i serwujemy.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation