Kuchnia

A Gusto Mio

Słony tort ze szparagami, cukinią i zielonym groszkiem .

Skladniki:

1 okrągłe ciasto francuskie
50 g sera ricotta
50 g sera feta
1 cebula
1 cukinia
Szczypiorek
100 g szparagów
25 g groszku mrożonego
350 ml śmietany/ lub yogurt naturalny 0%
2 jajka
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem francuskim.

W małej misce mieszamy sery ricotta, feta i wykładamy na dno ciasta francuskiego.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę wraz z cukinią pokrojoną drobno w kostkę.

Cukinię wraz z cebulą układamy na serach.

Posypujemy zielonym groszkiem.

W misce lekko ubijamy jajka wraz ze śmietaną.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy ciasto francuskie.

Szparagi blanszujemy przez 5- 7 minut we wrzątku, po czym układamy je na wierzchu naszego ciasta.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 35 - 40 minut.

Podajemy na gorąco lub na zimno.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation